jueves, 19 de diciembre de 2019

Homenatge de l’Esglèsia de Calvià al preveré Gabriel Ramis



Fa unes setmanes si algú m’hagués demanat qui es Gabriel Ramis,  pràcticament no li hauria pogut contestar. Avui després del que he pogut llegir sobre la seva vida, he descobert que, darrere la vigorosa personalitat del professor Ramis, hi ha la persona d’en Gabriel, amatent i rialler, humil i bon amic del seus amics, ingenu i innocent en moltes ocasions, sempre fidel i estimador, i àdhuc infant amb tot el volum de la seva còrpora. I és clar, rotundament, també el preveré i el celebrant, exigent i batallador, admirablement auster, orant i ple de fe.

Si, una fe viva i cultivada amb esment, tota enamorada de Jesucrist i de l’Esglèsia, que es tradueix en el desig ardent d’una celebració plenament conforme amb la reforma litúrgica conciliar i amb els ensenyaments de la tradició eclesial, que ell tan bé coneix, valora i respecta.

Gabriel Ramis i Miquel va néixer el 25 de novembre de 1936. Son pare i se mare foren Francesc i Catalina i el seu germà fou Joan. Fou batejat per mossèn Pere Amorós I Bestard el 30 del mateix mes a la parroquia ciutadana de Sant Miquel, i confirmat a la del Sagrat Cor de Jesús, als Hostalets, per l’Arque-bisbe de Mallorca Dr. Josep Miralles i Sbert el 4 de maig de 1939. Tal com mana la Tradició dels Pares, el darrer sagrament de la iniciació cristiana que rebé fou la primera comunió, el 7 de maig de 1944 a la capella del convent de les monges franciscanes del carrer d’Antillon.

Entrà al Seminari conciliar de Mallorca el curs 1946-1947. Fou tonsurat dia 22 de desembre de 1957. Rebé l’Ostiariat i el Lectorat el 22 de març de 1958 i l’Exorcistat i Acolitat el 31 de maig de 1958. El subdiaconat fou el mateix any: el 20 de desembre de 1958. L’any següent fou ordenat diaca el 14 de març i preveré el 19 de desembre.

El primer destí que tingué fou la vicaria del poble de Sant Joan de 1960 a 1966. De 1966 a 1970 fou vicari de la parroquia de la santíssima Trinitat a Palma. De 1970 a 1975 estudià Litúrgia al Pontifici Ateneu de Sant Anselm de Roma on es doctorà amb la tesi Los misterios de pasión como objeto de la anamnesis en los textos de la misa del Rito Hispánico, dirigida pel pare Jordi Pinell i Pons OSB.

Tornat de Roma, fou vicari dels Hostalets el curs 1975-1976. Capellà de les monges dominiques durant poc més de dos lustres a partir del 12 d’agost de 1976. Fou acollit de la parroquia de la Soledat i actualmente adscrit a la parroquia de Sant Joan Baptista de Calvià.

Ha tingut també diversos càrrecs curials com són: Delegat diocesà de Litúrgia (nomenament del 29 de juny de 1989); encarregat del Bulletí Oficial del Bisbat (en temps seu aquesta publicació catalanitzà el nom) i des de 1982 és Postulador de Causes de Sants.

Des del 5 d’octubre de 1994 té permís de la Congregació del Culte Divi i Disciplina Sacramental per celebrar la litúrgia en ritu hispànic.

Entre els anys 1975 a 2007, ha estat professor al Centre d’Estudis Teològics de Mallorca, a l’Instituto Teológico Compostelano de Santiago de Compostela, al Pontificio Istituto Liturgico di S. Anselmo de Roma, a l’Institut Superior de Litúrgia de Catalunya, a la Facultat de Teología San Dámaso de Madrid, a l’Istituto Superiore de Catechesi e Spiritualità Missionaria (Pontificia Università Urbaniana) de Roma, a l’Isucir de Palma i al Seminari de Còrdova.

Del curs 2003-2004 al 2006-2007 professor extraordinari al Pontificio Istituto Liturgico di S. Anselmo de Roma.

Ha publicat Los misterios de pasión como objeto de la anámnesis en los textos de la misa del Rito Hispánico (Roma, 1978).
La consagración de la mujer en las liturgias occidentales (Roma 1990).
La liturgia exequial en el Rito Hispano-Mozárabe (Roma, 1996).
La iniciación cristiana en la Liturgia Hispánica (Bilbao, 2001).

Mn. Gabriel Ramis Miquel va celebrar les seves noces d'or sacerdotals en una missa concelebrada a la Parròquia de Sant Joan Baptista de Calvià el 19 de desembre de 2009. Va ser acompanyat per un bon nombre d'amics sacerdotals i acompanyat en la pregària per familiars, amics i nombrosos fidels de les diferents comunitats que formen la Unitat de Pastoral.

Al final de l'Eucaristia el rector va llegir unes felicitacions del Bisbe de Mallorca, de la Secretaria d'Estat del Papa i una Benedicció del Papa a través de la seva secretària particular. També se li va lliurar, obsequi de la feligresia, unes casulles i una placa commemorativa. Al final, compartint un bon refresc, va rebre l'enhorabona de tots.
També es van adherir a aquesta celebració el Bisbe de Lleó, Monsenyor Julián López, i el bisbe auxiliar emèrit de Barcelona, Mons Pere Tena.
I ja per acabar, desitjo pogueu passar unes bones festes de Nadal.

Moltes gràcies per la vostre atenció i us desitjo un feliç any nou.


No hay comentarios:

Publicar un comentario