jueves, 20 de enero de 2022

Josep Coll Bardolet Els colors de la música

Coll Bardolet, en el seu estudi a Valldemossa (Mallorca)
El Cant dels Ocells (pintura de Josep Coll Bardolet)
Josep Coll Bardolet va néixer a Campdevànol, a la comarca del Ripollès, el 7 de novembre de 1912. Fill de Josep i Concepció, va ser el tercer de sis germans. Als quinze anys va rebre les primeres lliçons a l'Escola Municipal de Dibuix de Vic, on s'havia establit la seva família. A més de la pintura sempre va tenir dues grans aficions que el varen apassionar: la música i l'excursionisme.
El 1939, Coll Bardolet  viatja a Mallorca, amb la intenció de pintar durant quinze dies. Lloga una cambra a l'hotel Cèntric, al Pas d'en Quint, al cor de la ciutat de Palma. Al poc temps es trasllada a l'Hotel Marisol, vora la platja.
1942. De tornada a Mallorca es va establir a Gènova, a la casa on havia viscut Manuel de Falla, propietat del folklorista Antoni Mulet, pintant els paisatges de la Serra de Tramuntana, especialment els pobles de Sóller, Deià, i Valldemossa.
Vull ressaltar que encara que s'hagi escrit molt sobre les il·lustracions de llibres i postals amb temes folklòrics de Coll Bardolet, també hi va haver altres dibuixos i pintures que varen servir per il·lustrar aquests mateixos llibres i també fullets d'exposicions i postals nadalenques. Postals que en dates tan assenyalades, trobem a faltar.
En aquest poble va fixar la seva residència dos anys després. Primerament a l'Hotel del Artista, i després ocupa una cel·la de la Cartoixa.
1964 Organitza el primer “Concert d’Estiu al Torrent de Pareis”, a Mallorca. Aquesta bella experiència es repetirà sense interrupció durant vint anys, sempre sota la seva direcció i patrocini.
1972 Pau Casals, des de l’exili, s’adhereix al Festival Musical del Torrent de Pareis.
A partir de 1981, forma part del Comitè d'Honor de l'Associació Festivals Chopin de Valldemossa.
1983 Es compleix el vintè aniversari del primer concert del Torrent de Pareis. En commemoració Coll Bardolet edita un llibre: “Vint anys de música coral al Torrent de Pareis (1964-1983)”.
El 1987, Valldemossa el proclama Fill Adoptiu i, al setembre de 1989, al monestir de Lluc s'inaugura la Sala Coll Bardolet. En l'ofici és nomenat Blau d'Or. Es publica l'opuscle Josep Coll Bardolet al Museu de Lluc. En el transcurs de la IX Festa Folklòrica Cultural Mallorquina, celebrada a Son Ferriol (Palma), 1990, se li va retre homenatge per la seva aportació a la transmissió de la cultura tradicional amb els seus dibuixos i pintures. I aquest mateix any, la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi.
1988. La Coral Universitària de la UIB el nomena Cantaire d'Honor.
1991. El Consell de Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears li concedeix la Medalla d'Or "en reconeixement als seus mèrits en el camp de la pintura i la música"
1993. La Casa Reial Belga el nomena Cavaller de l'Orde de la Couronne. El 23 de desembre es presenta a Lluc la Petita història dels Blauets de Lluc, de la qual és promotor amb l'Associació d'Antics Blavets.
No podem oblidar que en els concerts de Nadal de la Coral Universitat de les Illes Balears cada any hi havia un pregoner; el 1993 li va correspondre a Coll Bardolet.
Durant una de les seves vacances (Suïssa, 2003)


Com cada any a l'agost, Coll Bardolet va de vacances a Suïssa, per la qual cosa no pot assistir als concerts del Festival Chopin. Però el 1996, com que està dedicat a dos dels seus grans amics: Manuel de Falla en el 50è aniversari de la seva mort, i Joan M. Thomàs, en el centenari del seu naixement, sí que assisteix a aquests, que sobretot li porten grans records.
Inauguració de la Sala Coll Bardolet a l'edifici del Sucre de Vic, concretament la Sala Foller, molt propera a la dedicada a Josep M ª Sert, amb el qual curiosament col·laborà en les pintures de la catedral. Coll Bardolet no va dubtar davant d'aquesta proposta i va fer donació de la seva obra. La Sala Coll Bardolet va ser inaugurada el 23 de juliol de 2002. Hi podem veure obra realitzada entre els anys 2000 i 2002, principalment de gran format i abstracta. És destacable la composició de les obres a la sala, ja que estan col·locades de tal manera sota unes arcades que semblen els vitralls d'un edifici. La sensació global és similar a la d'una petita catedral. També és significant que Coll Bardolet va posar la intenció que en aquesta sala –fent una similitud amb la música– no hi hagués cap nota discordant, que es tengués una sensació semblant a la del gaudi de la música, només que amb els ulls.
Homenatge, en ocasió del 90è aniversari.
2004. Valldemossa adquireix un "casal" per a la seu de la Fundació Coll Bardolet.
2005. Constituïda la Fundació Coll Bardolet per preservar el llegat del pintor.
Fundació Cultural Coll Bardolet. L'acte inaugural va tenir lloc el dia 4 de febrer de 2007 a les 18 hores.
Josep Coll Bardolet va morir a Valldemossa (Mallorca), el 30 de juliol de 2007.
 
Parado de Valldemossa, Mallorca

No hay comentarios:

Publicar un comentario