martes, 9 de diciembre de 2014

MONTSERRAT MIKOFALVY



(Montserrat Forteza Rey y Forteza. Palma, 1929 – Portals Nous, 2012)
Monserrat Mikofalvy (Monserrat Forteza Rey)

  Compositora y pianista. Estudió piano en el Conservatorio Profesional de Música y Danza de Baleares y en el Real Conservatorio Superior de Música de Madrid (con José Cataus), y obtuvo el primer premio de fin de carrera. En 1960, becada por el gobierno francés, estudió en la Escuela Normal Superior de París, donde le fue otorgada la Licencia de Composición Sinfónica. Sus principales profesores fueron Georges Dandelot y J.M. Dames. En 1981 ingresó en la Sociedad de Autores y Compositores de París.

         Ha compuesto numerosas obras, que han sido ejecutadas por varios directores de orquesta como Julio Ribelles, Kerr Bertoli y el parisino Dominique Fanal, que estrenó sus melodías mallorquinas para soprano y orquesta con gran éxito en la iglesia de la Magdalena, en París. También estrenó su misa con coro y orquesta en la ciudad de Le Mans, donde ya había dado a conocer su concierto para piano y orquesta Felanitx.
         Cabe destacar obras como el preludio y fuga Son Amer (estrenado por la Orquesta Ciudad de Palma en 1981), el ya mencionado concierto para piano y orquesta  Felanitx (estrenado por la Orquesta Ciudad de Palma en 1986) y las tres Melodías mallorquinas (estrenadas por la Orquesta Ad Artem en 1986), inspiradas en poemas de Joan Alcover, Guillem Colom y Miquel Costa i Llobera. Montserrat ha pasado la mayor parte de su vida en París y actualmente residía entre nosotros, en Portals Nous (en una casa llamada Xeremies).

MONTSERRAT MIKOFALVY

(Montserrat Forteza Rey y Forteza. Palma, 1929 – Portals Nous, 2012)

         Compositora i pianista. Estudià piano al Conservatori Professional de Música i Dansa de Balears i al Reial Conservatori Superior de Música de Madrid (amb José Cataus), i obtingué el primer premi de fi de carrera. El 1960, becada pel govern francès, estudià a l’Escola Normal Superior de París, on li va ser atorgada la Llicència de Composició Simfònica. Els seus principals professors varen ser Georges Dandelot i J. M. Dames. El 1981 ingressà a la Societat d’Autors i Compositors de París.
         Ha compost nombroses obres, les quals han estat executades per diversos directors d’orquestra com ara Julio Ribelles, Karr Bertoli i el parisenc Dominique Fanal, que va estrenar les seves melodies mallorquines per a soprano i orquestra amb gran èxit a l’església de la Magdalena, a París. També va estrenar la seva missa amb cor i orquestra a la ciutat de Le Mans, on ja havia donat a conèixer el seu concert per a piano i orquestra Felanitx.
         Cal destacar-ne obres com el preludi i fuga Son Amer (estrenat per l’Orquestra Ciutat de Palma el 1981), el ja esmentat concert per a piano i orquestra Felanitx (estrenat per l’Orquestra Ciutat de Palma el 1986) i les tres Melodies mallorquines (estrenades per l’Orquestra Ad Artem el 1986), inspirades en poemes de Joan Alcover, Guillem Colom i Miquel Costa i Llobera. Montserrat ha passat la major part de la seva vida a París i actualment residia  entre nosaltres, a Portals Nous (en una casa anomenada Xeremies).



       






No hay comentarios:

Publicar un comentario