lunes, 8 de octubre de 2012

TEATRE "SA SOCIETAT"


Teatre Sa Societat

L'edifici anomenat popularment “Sa Societat” fou bastit l’any 1930 per la Societat de Socors Mutus Unió Obrera de Calvià, dins l'ambient de ressorgiment de les associacions obreres immediatament posterior a la caiguda de la dictadura de Primo de Rivera, poc abans de la instauració de la II República. Durant l'època republicana Sa Societat va viure els seus anys de major dinamisme, fins que la Guerra Civil va trencar aquest ritme.[1]
La construcció del teatre va ser promoguda pel metge de la vila Bartomeu Vaquer Felani. Aquest va proposar als associats que, amb els beneficis del teatre -i cinema- els socis poguessin gaudir de més avantatges econòmics en cas de malaltia. Cal destacar que la màquina de projecció utilitzada en aquests primers anys era de les poques de Mallorca que projectava pel·lícules sonores.[2] Després de la Guerra Civil, l'edifici va passar a la Delegació Nacional de Sindicats i, més endavant, al patrimoni de l'Estat. Durant dècades va funcionar un cafè i, després d'anys d'abandonament, l'Ajuntament de Calvià n'ha aconseguit l'usdefruit.[3] Durant els anys 90 s'hi van fer obres de rehabilitació i reforma per dedicar l'edifici a casa de cultura. Actualment el teatre es destina a sala polivalent, en la qual es duen a terme projeccions, actes i representacions teatrals.


[1]              VALERO I MARTÍ, Gaspar. Itinerari cultural per la vila de Calvià. Calvià: Ajuntament de Calvià (Mallorca), 1996. (Col·lecció Trefalempa, 4)
[2]           RAMON I LIDÓN, Mateu. Breu història de la Societat de Socors Mutus “Unió Obrera de Calvià”. PSM Nacionalistes de Mallorca, maig de 1995.
[3]              Ídem.

No hay comentarios:

Publicar un comentario