martes, 23 de junio de 2020

Nexe entre cultures: Dina Moore Bowden ‘Conoce a Junípero Serra’

 Ca'l Pare Serra (Petra, Illes Balears 2007)
 Dina Moore Bowden (Portals Nous, ca. 1934). 
«Quiero que Dina Moore Bowden tenga un lugar importante en los actos de celebración del tercer centenario del nacimiento del Pare Serra». Así se expresaba ayer el president de la Associació d'Amics de Fra Juníper Serra, Tummy Bestard, sobre la figura de Annie Frances Moore Bowden (Oakland, 1893-Palma, 1981), una de las principales artífices de la recuperación y posterior devolución al pueblo de Petra de la casa donde nació el evangelizador de California, y de la organización y catalogación de este espacio museístico.
De hecho, la asociación presidida por Bestard, con la colaboración de la Fundació Jaume Ribot i Amengual, ha programado, para el próximo viernes 14 de junio, la conferencia «Nexe entre culturas: Dina Moore Bowden», que impartirá Antoni Mir Marqués en el Centre d'Estudis Juníper Serra de Petra.
Dina Moore Bowden fue una figura fundamental a la hora de fortalecer y engrandecer el nexo de unión entre Mallorca y California creado por la labor misionera del religioso petrer1.
Poc abans de començar l'acte Antoni Mir rep unes paraules d'agraïment, a més d'uns obsequis per part del Sr Bartomeu Bestard, president d"Amics de Fra Juníper Serra, seguidament va ser presentat al públic allí assistent per part de mossen Joan Font.
A continuació, Toni Mir s'adreça als alli congregats amb les següents paraules:

Voldria començar mostrant el meu agraïment al senyor Bartomeu Bestard, na Beatriu Ribot i don Joan Font, per haver-me convidat amb motiu del 300è aniversari de fra Juníper Serra, així com pel seu entusiasme en l'organització d'aquest acte. Gràcies a tots els que sou aquí presents, sense oblidar aquelles persones, les quals no figuren a cap programa, però que encara, estant a l’ombra, són el punt de suport perquè pugui dur endavant els meus treballs.
En aquests moments simplement, a més d'una petita biografia, vull assenyalar alguna anècdota, d'alguna d'elles surt alguna ressenya en el llibre que va ser presentat el 2007 en aquest mateix lloc; d'altres ni tan sols això, però poden ser interessants per conèixer, una mica més sobre la personalitat de Dina Moore Bowden.
Dina fou una enamorada de tot allò formós i noble de la terra i de l’ésser humà, i s’enamorà de la nostra illa per la seva bellesa i perquè aquí fou acollida amb amabilitat i simpatia, que ella correspongué amb escreix, lloant-la i donant-la a conèixer als seus compatriotes i a tots quants visitants, il·lustres o no, podia captar.
Era californiana, i les narracions idealitzades i força romàntiques que aprengué de jove sobre les Missions que fundà a Califòrnia el pare Serra ressorgiren a la seva memòria vivint a Mallorca, i s’interessà per tot allò referent al lloat frare de Petra.
No és aquest el moment d'enumerar fets, només volem evocar-los per donar-li, una vegada més, les gràcies i recordar-la amb el mateix amor que ella sentí per la nostra terra i la seva història.
Solia dir, mig en broma i mig seriosament, que, si la reencarnació fos vera, ella fou, en una vida anterior, una de les joves índies que acudien a les Missions del pare Serra per aprendre un ofici.
Aquesta descripció o breu biografia de Dina només relata escaridament les seves principals activitats que, en conjunt, foren molt més riques i variades. Li fou concedit el Llaç de Dama de l’Ordre del Mèrit Civil (1961), que li va imposar el ministre Castiella; el Siurell de Plata de l’Última Hora (1969), per la seva labor juniperiana; i Petra la nomenà Filla Adoptiva2. Posseïa, a més a més, molts de certificats d’estimació.
Després de finalitzar la conferència, Toni va oferir a tots els allí presents les següents obres interpretades a la guitarra, entre elles dues de pròpia autoria:
1. - Fragmento sobre un motivo de la opereta Rose Marie. . . . . . R. Friml-H. Stutthart
2. - Mazurca Brillante. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . P. Antoni Alemany
3. - Bolero las nàiades. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Arreglo guitarra
4. - Recuerdo a una melodía. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Antoni Mir
5. - Pequeño Vals. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Antoni Mir
6.- Canción de cuna. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . B. Calatayud
7.- Divertimento. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . B. Calatayud
A causa dels reiterats aplaudiments va haver d'interpretar una altra peça, triant per a això la coneguda Masurca de F. Tàrrega.

Coma simple anècdota, durant la interpretació de "Cançó de bressol", durant uns moments sona el timbre d'un telèfon mòbil. No és que avui dia resulti una mica estrany, simplement l'única transcendència que va tenir és que en part va servir per al que comentarem tot seguit i que va resultar una satisfacció per a Toni Mir.

Doncs tot just finalitzada la vetllada, just després d'interpretar l'última obra, se li acosta una jove per felicitar-lo i al mateix temps dedicar-hi dues entranyables gloses, la primera d'elles la conserva Toni escrita de puny i lletra per la seva autora Catalina Forteza i que resa així:
Glosa
La guitarra ha pres el vol,
La información m’ha agradat
Tot ha estat molt encertat
I si una cosa no dol:
Que el móvil no ha despertat
Una cancó de bresol.
Enhorabona i gracies!!!
Dedicada a Toni Mir
De ne Catalina Forteza
De Manacor empeltada
A Petra.
Petra, 14 juny 2013

1 Pedro Aguiló Mora. Part Forana. “La ‘amiga americana’ de la casa museo del Pare Serra”. Ultima Hora, pág. 42. Viernes, 7 de junio de 2013.
2 GEM. V. 2, página 243.



No hay comentarios:

Publicar un comentario