miércoles, 26 de abril de 2017

Els germans Gabriel i Llorenç Beltran Oliver

Banda de Música de Pollença, interpretant Pensamientos de Llorenç Beltran (Setmana Santa 2012)
Partitura de trompeta 1ª del vals Las Virgenes, una de les obres del compositor Lorenzo Beltran


Resum
Recopilar i valorar informació i dades rellevants sobre l'activitat musical, de Gabriel Beltran i el seu germà Llorenç Beltran Oliver a través de notes, correspondència i programes realitzats per diverses institucions.
Ja que creiem, això pot constituir un petit homenatge vers aquests dos germans i, al mateix temps, es pot donar a conèixer una mica més la seva trajectòria, els seus treballs i composicions musicals realitzades a la Ciutat d'Inca.
Gabriel BELTRAN i OLIVER (Inca, 9.2.1884 – segle XX)
Fiscorn. Mestre. Director i Compositor. Fill de Llorenç Beltran i Maria Oliver i germà de Llorenç Beltran Oliver. Fou alta en la secció de música del Regiment en qualitat de músic de tercera classe l’1 d’abril de 1904. Fou baixa definitiva el 31 de març de 1907, en què passà al Regiment d’Infanteria d’Inca núm. 62 en situació de reserva activa perquè feia tres anys que estava en servei actiu. Segons l’escalafó de 1921, ocupava plaça de músic de primera classe, amb antiguitat des del 20 de març de 1912, en el Regiment d’Infanteria Ordres Militars núm. 77. Sabem que es casà a Carmen (Murcia) amb María Fernández l’any 1957 i que va ser director de la Banda de Música d’Alguazas (Múrcia). Coneixem un pasodoble dedicat a “Destilerias Alguecares”.
Llorenç BELTRAN i OLIVER (Inca, 26.4.1881 – Ciutat de Mallorca, 18.4.1916))
Mestre. Director i Compositor. Fill de Llorenç Beltran i Maria Oliver, i germà de Gabriel Beltran Oliver. Fou batejat a la Parroquia de Santa Maria La Major d’Inca. Va realitzar els seus primers estudis musicals amb la banda del seu poble natal. Tocava el cornetí i es dedicava a tallar la pell de cuiro per fabricar sabates.
Amb data 16. 05. 2000, mossén Joan Parets sol·licita al Ministeri de Defensa. Ejercito de Tierra una fotocòpia compulsada de la documentació de Don Lorenzo Beltran Oliver.
Des del Ministeri de Defensa, se li contesta amb el següent escrit

            Consecuente con su solicitud de fecha 16.05.2000, le manifiesto que si desea fotocopia compulsada de la documentación relativa a DON LORENZO BELTRAN OLIVER, es preciso que previamente remita por giro postal o telegráfico, dirigido al ARCHIVO GENERAL MILITAR, PlazaReina Victoria Eugenia s/n, C.P. 40003-SEGOVIA, la cantidad de 460.- pts., importe de los gastos de reproducción y curso por correo certificado, más la aportación voluntaria de 25.-pts., para el Colegio de Huérfanos del Ejercito, rogando haga constar en el texto del giro, número y fecha de esta comunicación.
                Una vez recibido, se le enviarán las citadas fotocopias.
                                                               Segovia 31 de Mayo de 2000
                                                               EL CORONEL DIRECTOR

                                                               Fdo. Juan Vicente Hernández

Mn. Joan Parets  des de Sineu remet un gir postal de data 02 juny 2000.
Al poc temps, rep contestació amb la documentació requerida:
            Como continuación al escrito de nuestra referencia, y una vez recibido el importe correspondiente, adjunto se remite fotocopia compulsada de la documentación relativa a:
                DON LORENZO BELTRAN OLIVER

                                                               Segovia 09 de Junio de 2000
                                                               EL CORONEL DIRECTOR

                                                               Fdo. Juan Vicente Hernández

A través d'aquest escrit podem saber que als 17 anys, va Començar com a educant músic voluntari la seva carrera militar al “Regimiento de Infanteria Baleares número 1” el 10 de desembre de 1898. Procedent de la clase de paisà, fou filiat com a voluntari per quatre anys i sense opció a premi pecuniari. Les seves aptituds musicals varen quedar demostrades cinc mesos després (dia 1 de maig de 1899) quan, per oposición, passà a ser músic de tercera classe, segons el nomenament aprovat pel capità general de districte amb data del 30 d’abril. Per tant, ja de molt jove despuntava com a un músic de futur.
En el mes d’agost d’aqueix any, per falta greu de maltracte d’obra a un inferior –a l’educant Antonio Bennasar Ballester- se li formà expedient i se li imposà el correctiu de dos mesos i un dia d’arrest militar al Castell de Sant Carles.
L’1 de març de 1901, també per concurs oposició, va passar a ostentar el càrrec de músic de primera classe, segons el nomenament aprovat pel capità general del districte amb data del 14 de febrero, amb la graduació militar de brigada. És per tant un cas excepcional dins la carrera militar, ja que va pasar de músic de tercera a músic de primera de forma directa, o el que és el mateix, va ascendir de caporal de primera a brigada sense pasar pel grau de sergent. Posteriorment, el seu regiment va canviar de nom dues vegades passant a ser “Regimiento de Infanteria Palma número 1” l’any 1904 i més envant, l’any 1906 passa a anomenar-se “Regimiento de Infanteria Palma número 61”. Fou baixa definitiva el 30 d’abril de 1916 per haver mort el 18 d’abril al quarter del Regiment a causa d’una angina de pit mentre assajava amb la banda de música, segons la comunicació donada pel capità de la companya.
Gràcies a la tradició oral, sabem que a finals del segle XIX, va dirigir la Banda de Música d’Esporles un músic de llinatge Beltran, que tocava el cornetí i que probablament era en Llorenç Beltran.
En el llibre “La Banda de Música d’Esporles, més de cent anys d’història”,a l’apartat d’anècdotes, trobam una referencia sobre una peça musical d’aquest compositor.
                                  
                                   “…L’any catorze, la Banda d’Esporles, amb motiu d’una festa      que es feia a la barriada de “Darrera sa Paret”, concretament a “sa Placeta    des Pla”, va llogar alguns músics per reforçar la banda. Aquets eren: en           Moragues, Els dos Vilas, en Gomila (clarinet) i en Llompart (clarinet). Tocaven   el Vals “Las Virgenes” i en Llompart li posà la seguent lletra:

                                               Per Sant Pere bon amor
                                               Vos ja devieu ballar
                                               I jo estava al mig de la mar
                                               Dins el quarter de Maó.

                                               Per Sant Pere bon amor
                                               Vos ja devieu ballar
                                               I jo devia plorar
                                               Dins el quarter de Maó.”

N’Antoni Llompart, paisà i amic seu, sempre contava, com a dada anecdótica, que per realitzar les seves composicions feia servir una guitarra.

L’any 1902 es casà en Francisca Campomar Cifre, i del matrimoni nasqueren tres fills.  El major nomia Llorenç, la segona Maria i el més petit Antoni. Aquest darrer va néixer el 25 de desembre de 1909 i va morir el dia 11 de març de 1993 a Palma i era Oficial de l’Exèrcit.
Dos dies abans de la processó del Dijous Sant, que organitzà a les 18 hores la Diputació Provincial i amb sortida programada des de la Sang, es va produir de forma sobtada la mort de Llorenç Beltran. Era el matí i la Banda de Música del Regiment estaba assajant al quarter del Carme la marxa fúnebre Una Memòria del compositor Baltasar Moyà. En aquests moments, el director, va veure que Llorenç Beltran no es trobava bé i el va fer sortir de la formació. Com es pot interpretar en llegir la necrológica del diari “La Última Hora” del mateix dia (Edició vespertina), va morir quasi al moment:

            “Hoy nos ha sorprendido desagradablemente la noticia del fallecimiento ocurrido este mediodía, del músico de 1ª del Regimiento de Palma, don Lorenzo  Beltrán.

            Mientras estaba ensayando con la banda militar de que formaba parte, el Sr. Beltrán se ha sentido indispuesto retirándose del lado de sus compañeros.

            El finado hacia unos 19 años prestaba servicio como músico en la referida banda y había demostrado su competencia como profesor de cornetín y también como compositor.

            Últimamente había escrito una marcha fúnebre con el título “Pensamiento” que debía estrenar la Banda Municipal en la procesión de Jueves Santo.

            Dicha composición será estrenada mañana y la ejecutará la banda del Regimiento de Palma en el acto del entierro del malogrado Sr. Beltrán.

            En los primeros momentos de sufrir el ataque han acudido los médicos don Bernardo Riera y don Antonio Ramis, quienes han prodigado los auxilios de la Ciencia, resultando ineficaces.

            El Sr. Beltrán ha sido conducido al Hospital Militar.

            Mañana se efectuará el entierro que promete verse concurridísimo, pues el difunto contaba con muchas amistades.

            Enviamos a su esposa, hijos y demás familia nuestro más expresivo pésame.”

La desaparició de Llorenç Beltran va sorprende a tothom. De fet, al diari “La Almudaina” del mateix dia de la seva mort, podem trovar la següent noticia:

            “En la procesión del Jueves Santo la Banda Municipal (dirigida por el Sr. Serra) estrenara una marcha fúnebre titulada “Pensamiento” compuesta por el músico de 1ª del Regimiento de Palma don Lorenzo Beltrán.”

A l’acta de defunció trobam:
           
            “En la ciudad de Palma, capital de las Baleares, a las nueve horas del día 17 de abril de mil novecientos diez y seis, ante don Francisco Rius y Ripoll, abogado suplente del juez municipal del distrito de la Catedral y Don Baltasar Marqués, secretario, se procede a escribir la defunción de don Lorenzo Beltrán Oliver, natural de Inca, término municipal de idem. Provincia de Baleares, de treinta y cinco años de edad, casado, músico de primera de regimiento de infantería de Palma número 61. Domiciliado en esta ciudad, falleció a las doce horas cuarenta y cinco minutos del día de ayer en el Cuartel del Carmen, a consecuencia de angina de pecho.”
EN PLENA SETMANA SANTA
            Des que el profesor de Filosofia, Mossèn Guillem Muntaner, pronuncià el pregó “La mística dels ulls oberts. Pollença davant la Setmana Santa 2012”, es viu en plena Setmana Santa, encara que els actes més destacats encara han de venir.
            Mossèn Guillem Muntaner va oferir una reflexió sobre els valors religiosos davant una situación de crisi que va molt més anllá de la qüestió económica. Amb algunes pinzelladas sobre les particularitats de Pollença, Mossèn Muntaner va aprofundir sobre el tema amb gran quantitat de referències a pensadors contemporanis.
            A continuación, la Banda de Música de Pollença va oferir un breu concert que s’obrí amb el tema “Pensamientos” del músic militar Lorenzo Beltran, padrí de Llorenç i Rafel Cortès “Bibí”.
            Abans de començar, Xavier Cifre Cortès un nét de Llorenç “Bibí”, va explicar la historia que acompanya aquets “Pensamientos” que Lorenzo Beltran va compondré als 35 anys i que li valgué la vida. I és que el director de la Banda Militar de la qual formava part Lorenzo li encomanà que, ja que n’era el compositor, fos el director de la peça en la seva estrena. El jove Lorenzo, però, no se’n sortia gens bé i, en un dels assajos, patí un atac de cor. La desgracia va voler que “Pensamientos” s’estrenás en el funeral de Lorenzo Beltran.
            Després d’aquets entrañables “Pensamientos”, els músics de la Banda de Música de Pollença, Molts dels quals mostraren llaços a favor del català a les solapes, interpretaren “The Sound of Music”, “Contrasto Grosso” i “Eó”[1].

LES SEVES COMPOSICIONS

“Las Vírgenes”                                                          vals
“Neutral”                                                                   vals

“El pito”                                                                    polka
“Ton pare no té nas”                                                  polka

“Mazurca del cornetín”                                             maçurca
“Moscona”                                                                maçurca

“Pensamiento”                                                          marxa fúnebre

“Abanera”                                                                 habanera

“Instantánea”                                                            gavota banda

“Flor de almendro”                                                   dansa piano
“Pilar”                                                                        dansa piano
“Socorro”                                                                  dansa piano

“La doloretes”                                                            jota

“A la gloria”                                                              americana



[1] Redacció: Tema. “En plena setmana Santa” P i P. N´m. 399 – De l’1 al 15 d’abril de 2012, 16.
 
Fotocòpia documentació de D. Lorenzo Beltran (9 de juny 2000)
 Filiació de D. Lorenzo Beltran (Regimiento de Infanteria de Baleares).
 
Conclusions
"Alguns escrits i composicions, i sobretot la marxa fúnebre "Pensamientos", obra que per desgràcia es va estrenar en el funeral d'un jove Llorenç, ens porten a conèixer la curta carrera de dos germans que probablement en altres circumstàncies podrien haver arribat a aconseguir fites més rellevants."
BIBLIOGRAFIA

AA.VV. Gran Enciclopedia de Mallorca. Palma de Mallorca. Vol. II,pág. 74.  Promomallorca Edicions, S.L., 1989-1998.
Auli Ginard, Antoni; Garau Moranta, Bartomeu: “La Banda de música d’Esporles, més de cent anys d’història”. Palma, 1998.
BOVER, J.; PARETS, J.; “Balearica 4”. Musica impresa (2003-2008), nº 4248.
CASARES, Emilio: “Diccionario de la Música Española e Hispano Americana”. Madrid 1999-2002 (10 volums).
D.M.E.H.A. Vol. II. Pág. 348.
ESTEVE, Josep-Joaquim.; “Història de las Bandes de Música de Mallorca (volum I). Consell de Mallorca, 2009, 255.
ESTEVE; VAQUER, Josep-Joaquim i GARAU, Bartomeu “Els nostres Compositors; Llorenç Beltran i Oliver- Antoni Torrandell i Alomar”, dins Faistol, num. 5 (juliol del 2001). Palma; Federació Balear de Bandes de Música i Associacions Musicals, 2001, pág. 20.
VI JORNADES D’ESTUDIS LOCALS. INCA 2004, 179-183.
PARETS I SERRA, J.; ESTELRICH I MASSUTÍ, P,; MASSOT I MUNTANER, B,; “Diccionari de compositors mallorquins” (segles XV – XIX). Edicions Cort, 1987.
PARETS I SERRA, J.; ESTELRICH I MASSUTÍ, P,; MASSOT I MUNTANER, B,; “Compositors de les Illes Balears”. El Gall Editor I Conselleria d’Educació I Cultura del Govern de les Illes Balears, 2000.
P i P. Redacció: “En plena Setmana Santa”.  Núm. 399 – De l’1 al 15 d’abril de 2012.
Revista “Sa Marjal”, 1924, pág. 78.
Revista “Sa Marjal”, 1926, pág. 127-128.
FONTS DOCUMENTALS
Arxiu musical de Bartomeu Lladó. Esporles
Arxiu musical de la Banda Lira Esporlerina
Centre de recerca i documentació histórico-musical de Mallorca
Fundació Bartomeu March
Instituto de historia y cultura militar. Archivo general militar de Segovia. Plaza Reina Victoria Eugenia s/n-40071 SEGOVIA
Registre Civil de Palma de Mallorca
FONTS ORALS
Llompasrt i Rexach, Antoni
Francisca Llinàs “Mado Gira”
Bartomeu Garau Lladó

XVI JORNADES D'ESTUDIS LOCALS
INCA 2015

No hay comentarios:

Publicar un comentario